Maritiem

Lange historie van videocommunicatie bij de Maritieme sector

Veel bedrijven actief in de maritieme sector gebruiken al langere tijd video conferencing als communicatiemiddel tussen vestigingen. Maritieme bedrijven hebben vaak kantoren in verschillende landen (of havens) en video conferencing wordt gebruikt als alternatief voor het houden van fysieke meetings (reiskosten besparing) maar ook als alternatief voor conference calls. Video communicatie en oogcontact zorgen voor een betere overdracht van de boodschap en meer aandacht voor de bespreking.

Video op moeilijk te bereiken gebieden

Al langere tijd maken wereldwijd marineschepen gebruik van video conferencing en wordt dit ook als dienst aangeboden aan passagiers van cruise schepen. De ontwikkelingen binnen de markt voor satelliet communicatie zorgen er in groeiende mate voor dat video conferencing ook een reële optie wordt aan boord van transportschepen. Door beschikbaarheid van satelliet communicatie met hogere bandbreedtes tegen lagere kosten is video conferencing nu ook technisch en financieel haalbaar als communicatiemiddel tussen shore en ship.

Ook interessant voor Inmarsat’s

Video conferencing is niet alleen een optie voor die schepen die al in VSAT geïnvesteerd hebben, maar ook voor schepen die Inmarsat’s Fleetbroadband service gebruiken. Met het Inmarsat All You Can Eat pakket kan men ook onbeperkt gebruik maken van video conferencing tegen de vaste prijs per maand. De bandbreedte welke behaald wordt via de background IP verbinding voldoet om video conferencing op goede kwaliteit te kunnen tonen. Voor schepen met een VSAT verbinding is de kwaliteit afhankelijk van het type contract dat men afgesloten heeft. Voor contracten met een hoog contention ratio (of te wel het delen van de verbinding met veel andere gebruikers) bestaat het risico dat in drukke gebieden en tijden de bandbreedte beperkt is. Voor abonnementen met een CIR of Committed Information Rate van meer dan 384 Kbps is er altijd voldoende bandbreedte voor een hoge kwaliteit (HD) verbinding.

Oplossing voor video meetings bij weinig bandbreedte

Indien er toch te weinig bandbreedte beschikbaar is, dan schakelt de video conferencing apparatuur automatisch naar een lagere resolutie en wordt de prioriteit gegeven aan de audio verbinding, zodat het gesprek altijd door kan gaan.

Referenties: Greenpeace / Imtech Marine / Marlink / Seatrucks / Huisman

Benieuwd wat video communicatie voor jouw branche kan betekenen?