Moeten we migreren van Skype for Business naar Microsoft Teams, of toch aan de slag met Zoom?

Steeds meer organisaties gebruiken Zoom als communicatie- en samenwerkingsoplossing. Voor de nog actieve Skype for Business gebruikers komt de overstap naar Microsoft Teams snel dichterbij nu Microsoft de ontwikkeling van het Skype for Business platform heeft gestopt en zich volledig richt op Teams. Een belangrijk moment om de keuze voor het juiste communicatieplatform tegen het licht te houden. Volledig migreren naar Microsoft Teams of toch Zoom gaan proberen? In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden Zoom biedt en hoe dit zich verhoudt tot de migratie van Skype for Business naar Microsoft Teams.

Hoe werkt Zoom Meetings?
Zoom Meetings is een video- en audioconferencing oplossing, op software gebaseerd. Een Zoom meeting start je vanuit de browser (zoom.us) of met gebruik van de Zoom app op elk gewenst device. Als je wilt deelnemen aan een Zoom Meeting dan kan dat ook via de browser en de app.

Plan een meeting zoals je gewend bent vanuit de Google of Outlook Calendar en met 1 simpele klik voeg je de Zoom Meeting toe met een klik op het ‘Add Zoom Meeting’ icoon. Op deze manier kun je eenvoudig video én audiogesprekken voeren. Content sharing, annoteren en opnemen (betaald account), chat en nog vele andere functionaliteiten zijn inbegrepen in deze applicatie.

Wat is het verschil tussen Zoom Meetings en Zoom Room?
Zoom Meetings is een software gebaseerde videoapplicatie om online (video) meetings te plannen of hieraan deel te nemen. Zoom Meetings kun je kosteloos installeren met een ongelimiteerd gebruik voor een-op-een gesprekken. Indien je een groepsgesprek wilt starten kun je bellen tot 40 minuten. Het Zoom Basic Plan is daarmee een ideale manier om zelf ervaring op te doen met het platform en eventueel daarna te investeren in een Business of Enterprise abonnement met meer functionaliteit en een eigen beheeromgeving voor je organisatie.

Zoom Rooms is een oplossing voor het deelnemen aan een geplande of ad hoc Zoom video meeting vanuit de vergaderzaal zonder daar je eigen laptop voor te gebruiken en met hoge kwaliteit audio en video. Een speciale versie van de Zoom client draait op een mini computer en vanaf het touch panel kan de gebruiker heel eenvoudig de meeting starten of draadloos een presentatie tonen op het scherm of in de Zoom call. Zoom Meetings is software gebaseerd en dat geeft flexibiliteit in het kiezen van de hardware kits. Een kit bestaat uit een mini-computer, een touch panel, een camera en een geïntegreerde speaker en microfoon.

Zoom Rooms biedt gratis extra functionaliteiten zoals;
• Room Booking systeem – een extra scherm voor de vergaderzaal waarop de reserveringsstatus van de vergaderzaal getoond wordt
• Content Sharing, ook video’s delen met 30 fps (met een klik content vanaf eigen laptop delen, en ondersteund ook Airplay)
• Management software (ook systemen van Cisco, Lifesize en Polycom kunnen vanaf de Zoom Management applicatie gemonitord worden)

En nog vele andere functionaliteiten. Lees meer op de Zoom Rooms pagina.

Wat Zoom kan betekenen voor de Microsoft Teams transitie
Met de transitie van Skype for Business naar Teams, verandert de prioriteit van de Microsoft applicatie van een communicatie oplossing naar een samenwerking of project management oplossing. Dit heeft voor veel organisaties grote impact en de adoptie van Teams is lang niet zo eenvoudig als die van Skype for Business en de keuze om dit als enige communicatieoplossing te implementeren niet altijd voor de hand liggend. Zoom kan eenvoudig worden ingezet ter vervanging van Skype for Business (voor organisaties die nog niet klaar zijn voor Microsoft Teams) of ter versterking van Teams, door een communicatieoplossing te bieden die kwalitatief en functioneel beter is dan die binnen Teams zelf. Zoom gebruikt de bandbreedte op een efficiëntere manier waardoor de beeldkwaliteit hoog blijft, ook wanneer (video)content gedeeld wordt en er een groot aantal deelnemers meedoen. Het plannen van een meeting gaat ook op dezelfde wijze via Google en Outlook Calendar en met een klik op de button ‘Add Zoom Meeting’.

Extra beschikbare functionaliteiten bij Zoom t.o.v. Microsoft Teams;
• Eenzelfde functionaliteit Windows, Mac en Linux gebruikers
• Eenvoudig (video)meetings plannen binnen en buiten de organisatie
• Ondersteund Multi-party calls
• Geschikt voor meeting met een groot aan deelnemers (1 host en 999 deelnemers)
• Efficiënter gebruikt van bandbreedte
• Software gebaseerd platform met een flexibel gebruik van hardware (USB camera, USB speaker, microfoon en een tablet of touchpanel)
• Video webinars met een groot aantal deelnemers (tot 10.000 personen en met live streaming diensten zelf tot een miljard, en onbeperkt in combinatie met Facebook Live en Youtube Streaming)
• Automatische transcripts van de meeting, zodat je geen belangrijke informatie mist

Meerdere videocommunicatieplatforms managen
Maar liefst 62% van de organisaties gebruikt meer dan 3 videoconferencing platforms en dat kan verwarrend voor medewerkers zijn en moeilijk te managen. Zoom verbindt alle platformen met elkaar of je nu gebruik maakt van Zoom Meetings Zoom Rooms (oplossingen voor traditionele systemen in de vergaderruimte) als Zoom Meetings (vanaf laptop). Zo kun je bijvoorbeeld een Cisco of Polycom systeem eenvoudig blijven gebruiken en verlies je geen functionaliteit zoals draadloos presenteren, ondersteuning van dubbele schermen voor 1080p content en videostreams.

GDPR regelgeving en betrouwbaarheid van de videoverbinding
Zoom voldoet aan de laatste eisen van de GDPR regelgeving en is beveiligd met AES 256 bit encryptie. Velen organisaties vertrouwen op het Zoom videocommunicatie platform en er wordt veel ingezet op de betrouwbaarheid van Zoom. Wereldwijd zijn er vele datacenters zodat wereldwijd een efficiënte, snelle en betrouwbare videoverbinding tot stand komt. Zoom biedt een zogenaamde Data Processing Agreement, wat gelijk staat aan de Nederlandse verwerkersovereenkomst en waarin de veiling behandeling van data wordt beschreven.

Heb je vragen over Zoom of wil je Zoom Room zelf ervaren? Neem contact op met onze videospecialisten voor een kosteloos advies passend bij de organisatiebehoefte.