Welke USB-camera’s zijn geschikt voor professioneel gebruik?

USB camera’s zijn geliefd. Vooral Logitech is een groot aanbieder van dergelijke camera’s, maar welke USB camera’s zijn daadwerkelijk geschikt voor professioneel gebruik? Qconferencing keek naar drie populaire producten: de Logitech Group, Polycom EagleEye MSR camera en de Logitech MeetUp.

Plug and Play

Bovengenoemde camera’s zijn allemaal via USB aan te sluiten, waardoor alle 3 camera’s plug and play zijn en dus zeer gemakkelijk in gebruik te nemen zijn. De camera’s moeten wel worden aangesloten op een extern device, bijvoorbeeld een laptop of een NUC (een klein computertje). Opgemerkt moet worden dat de Logitech Group (extern) en MeetUp (intern) voorzien zijn van een speakerphone, terwijl dat bij de EagleEye MSR camera van Polycom niet het geval is. Daarmee is meteen een groot nadeel aangestipt: de MSR camera moet apart worden uitgerust met een speakerphone en daarvoor kan helaas niet de Polycom Trio 8800 worden gebruikt, daar deze niet compatible is met de MSR camera.

Logitech Group en Logitech MeetUp

De speakerphone van de Logitech Group is een extern apparaat en heeft een bereik van 6 meter. De audioprestaties van de MeetUp vielen erg tegen, met een bereik van 2.4 meter. Als de spreker verder zit dan deze afstand of niet rechtstreeks naar de camera/speakerphone praat, valt het op dat de verstaanbaarheid flink minder is. Als er wordt gekozen voor MeetUp-expansion mics, zijn er extra kabels nodig en vervalt dus het pluspunt dat de MeetUp geen kabels naar de vergadertafel heeft lopen.

Polycom EagleEye de beste prestaties met inzoomen

Kijkend naar de cameraprestaties, wijst Qconferencing een duidelijke winnaar aan, namelijk de Polycom EagleEye MSR camera. De scherpte en het contrast winnen het duidelijk van de Logitech PTZ Pro (de camera van de Logitech Group) en MeetUp. Bij het zoomen is duidelijk te zien dat de MSR camera beter presteert dan de Logitech broertjes. Reden daarvoor is de 12x optische zoom waar de camera over beschikt. Ter vergelijking: de PTZ Pro heeft 5x optische en 5x digitale zoom terwijl de MeetUp slechts over 5x digitale zoom beschikt. Het verschil werd duidelijk bij de volgende test. Op 3 meter afstand van de drie camera’s werd een A5 flyer met tekst (lettertype 12) geplaatst, om zo volledig in te zoomen op de tekst. Met de MeetUp was het onmogelijk de tekst te lezen, terwijl de tekst met de PTZ Pro nauwelijks te lezen was. De EagleEye MSR camera had er daarentegen geen moeite mee, waardoor de tekst op volledige zoom met gemak te lezen was.

Field of view

Afhankelijk van de ruimte is het tevens interessant te kijken naar het gezichtsveld (field of view). De field of view geeft namelijk aan hoe breed de camera reikt. Afhankelijk van de ruimte en het aantal personen voor de camera, is dit dus een belangrijk punt. Alle 3 camera’s hebben de handige pan, tilt, zoom functies. Op het gebied van de field of view ‘verliest’ de Polycom de wedstrijd, vanwege de 72.5⁰ horizontale, 44.8⁰ verticale field of view. De PTZ Pro (90⁰) en MeetUp (120⁰) reiken namelijk een stuk verder en brengen daarom meer in beeld. Echter, het is dus afhankelijk van de ruimte en de behoefte of dit belangrijk is.

Welke USB camera is het beste?

Concluderend kan worden gezegd dat de Polycom EagleEye MSR camera volgens Qconferencing als beste is getest als USB camera voor grotere groepen/vergader ruimtes. Wel met de kanttekening dat er geen bijbehorende speakerphone beschikbaar is, maar dat kan worden opgelost door te kiezen voor een ander merk speakerphone. De Logitech Group (met de PTZ Pro) is ook geschikt voor grotere ruimtes, maar daarvan is de zoom en beeldkwaliteit minder dan de Polycom camera. De Logitech MeetUp heeft een mooi design, maar is volgens Qconferencing meer geschikt voor huddle rooms, vanwege de camera prestaties en het bereik van de audio.